Tension and Trauma Releasing Exercises (TRE®)
Lichaamsgerichte zelfhulpmethode bij stress en spanning

Tension and Trauma Releasing Exercises, bekend als TRE®, is een krachtige lichaamsgerichte zelfhulpmethode om dagelijkse stress en diepe chronische spanning en trauma te verwerken en los te laten om zo het welzijn te bevorderen. Door rustig een aantal spier-activerende oefeningen te doen, werk je toe naar ontspanning in het hier en nu. Door deze ontspanning kan je lijf spanning los gaan laten in de vorm van natuurlijke lichaamstrillingen. Daarbij is het leren reguleren van fysieke, emotionele en mentale spanning is een belangrijk instrument om stress los te laten en te voorkomen.

Het helpt je herstellen na intensieve gebeurtenissen of periodes van stress, spanning of trauma, door gebruik te maken van een natuurlijk herstelmechanisme van het lichaam. Kinderen en dieren doen dit vanzelf. Als volwassenen zetten we in ons dagelijks leven vaak allerlei manieren in waardoor we juist stress vasthouden en dat is slecht voor ons gestel.
Door het doen van TRE hervinden jaarlijks duizenden mensen wereldwijd levensplezier en vitaliteit!

In deze tekst leggen we de basisprincipes van TRE uit en waarom het welzijn kan bevorderen.

Wat is Tension and Trauma Releasing Exercises, oftewel TRE?

TRE is ontwikkeld door dr. David Berceli, traumatherapeut. Doel: opgeslagen spanning en trauma loslaten zonder veel verbale verwerking. Spanning en trauma zetten zich vast in spieren en zenuwstelsel, met klachten als gevolg.

Voordelen van TRE:

– Stressvermindering: Loslaten van spanning bevordert kalmte.

-Voorkomen van stress: door bezig te zijn met voelen, waarnemen en bewust reguleren, ga je steeds beter leren om stress te voorkomen.

– Traumaverwerking: Veilige manier om trauma te verwerken.
– Slaapkwaliteit: Reguliere beoefening verbetert slaap.
– Emotioneel welzijn: Spanning loslaten verbetert emotionele regulatie.

Veiligheid en begeleiding:

TRE is over het algemeen veilig, maar het is wel belangrijk dat je kortdurend sessies volgt bij een professionele begeleider om het daarna zelf te kunnen toepassen.

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wat is TRE®?

Meer informatie: